De stille barna skinner på scenen

Har du opplevd barn som anses å være stille, til tider stum eller du har kanskje aldri hørt henne snakke, men så plutselig står hun der på scenen og synger med sin stemme foran et stort publikum? Eller kanskje han danser?

Jeg har sett dette flere ganger, også med eget barn og jeg synes det er utrolig fascinerende. Det fyller meg med en enorm stolthet. Det er litt slik at endelig får verden se litt av hva vi som virkelig kjenner deg ser. Ditt kreative lys får skinne for flere. Jeg vet hvilket rikt indre liv du har stille barn, og det er så rørende når du finner mot og bruker din indre stahet til å la det slippe ut til andre. Verden trenger å se dere. Dere trenger å bli sett og hørt.

Svenn Torgersen er professor i klinisk psykologi, gir oss her sitt faglige innspill.
«Det finnes en del mennesker, både voksne og barn, som kan stå på en scene, selv om de er temmelig sjenerte privat. Det betyr ikke at de ikke er engstelige, men det vil andre som ikke er så sjenerte være også.
En grunn kan være at under opptreden er man i en rolle, som den som synger, danser osv. Det er ikke «jeg», det er sangeren, danseren. Det gjør seg særlig gjeldende hvis man har visse talenter, rimelig nok. For noen kan det da være vanskelig i pauser, før og etter forestillingen hvor det blir litt mer løssluppent, ustrukturert og personlig. Men klarer de å være i rollen da også, går det lettere.
Slett ikke alle, ja mange, klarer heller ikke å framtre i roller. Men jeg forstår at det forbauser når man ser kontrasten mellom det private, personlige og det å opptre. Ikke få skuespillere og artister har denne ulikheten i trygghet i det personlige og det profesjonelle. Utfordringen kan bli når det profesjonelle drar seg inn i det private, offentligheten vil ha noe mer enn bare sceneopptreden.
For barnestjernen er ikke alltid friminuttene på skolen så lette. »

I USA går det et talentshow som heter «World of dance», hvor Jennifer Lopez er en av dommerne. Dette klippet er med en jente, som har selektiv mutisme, og hun danser en spesiell dans. Dette må dere se.

Her har samme jenta virkelig bestemt seg for at hun vil si «Hei» til Jennifer Lopez. Man anbefaler jo vanligvis ikke å gjøre et stort nummer ut av det når barnet først snakker. Men dette er jo litt vakkert da.

Mange store artister og musikere har uttalt at de var den stille i familien, eller kanskje er en skikkelig introvert, veldig sjenert og lignende. Pål Waaktaar-Savoy fra selveste A-ha, uttaler selv i boka
«Tårer fra en stein – samtaler fra et arbeid» at han har en form for sosial angst. Her for mer om den saken.

Man trenger ikke alle bli store stjerner altså, men det er fint å høre om og til inspirasjon for å pushe egne grenser. Du som føler du er for stille, du som leser jobbutlysninger hvor de kun søker utadvendte, ikke la det stoppe deg, du kan også oppnå dine drømmer.


«If you can dream it, you can do it.» – Walt Disney quote