Legg bekymringene i en boks

Kjenner du en som tenker mye på hva som kan skje og bekymrer seg ofte? Er barnet ditt særlig sensitivt og blir fanget i tankestrømmer om noe de er redd for? Det er helt vanlig at mennesker bekymrer seg, men noen mer enn andre. «Ofte vil tankevirksomheten og refleksjonsevnen hos sensitive barn ligge over nivået hos deres jevnaldrende. Barna er detaljorienterte.» (Sonne, L., Delskov, A. (2014 ) For de som bruker mye tid og hjernekapasitet på å bekymre seg, kan det være lurt å lære seg noen teknikker til å håndtere de bedre.


Photo by Leon Rojas on Unsplash

Vi har funnet en boks med lås, som skal brukes til å skrive ned det man er bekymret for. Det man har på hjertet, det som holder en våken og det barnet gjerne vil snakke om ved leggetid. Sett av 15 minutter og snakk sammen om det, for så å bli ferdig med disse tankene og «låse» de ned for dagen. Nå er det ikke slik at dette er en magisk boks, selv om vi later som, men ofte hjelper det å sette ord på og snakke om disse tankene sammen. «Hvis vi forestiller oss at barnet opptar en vrimmel av sanseinntrykk, og at disse sanseinntrykkene utløser en strøm av indre følelser, tanker og fornemmelser, kan det være vanskelig å fornemme kjernen i seg selv. Dette er noe de trenger hjelp med. Her kan det være svært nyttig for barnet at vi setter ord på det barnet gjør eller sier.» (Sonne, L., Delskov, A. (2014 ) Sammen med barnet kan vi da finne løsninger på bekymringene, finne de riktige ordene og betrygge.

Om dere vil brette og lage deres helt egen boks til bekymringer i papir, viser jeg hvordan på denne siden.

Kilder:
Sonne, L., Delskov, A. (2014)Sensitive barn. Oslo: Spartacus

Ina Helgesen 26/1-20