En god desember med sensitive barn

Av: Ina Helgesen, Stillebarn.no

 Disse barna med en særlig sensitiv personlighet er mer årvåkne og tar til seg flere inntrykk. Desember er en måned med mange inntrykk, spenning og rutiner som endres. Hvordan legge til rette for en fredelig juletid?

Desember kan by på mange gode og sterke opplevelser og disse kan bli ekstra fine om vi tenker over og planlegger for hvordan vi skal holde oss innenfor toleransevinduet. Ved overstimulering vil du se og kjenne en endring i barnets atferd. Den kan komme til uttrykk gjennom store reaksjoner, sinne, frustrasjon, gråter lettere, trekker seg unna, urolig og klengete. Dette er individuelt, og noen kan også bli søvnige og miste matlysten. Sinneutbrudd og at følelser og inntrykk blir for vanskelig å håndtere, som fører til sammenbrudd, er den jeg har sett mest til ved overstimulering.

Juletiden for oss handler også om prioriteringer og hvilke tradisjoner som er viktigst for oss å være med på. Å være med på en felles julegrantenning med masse folk, har vi tidligere erfart krever en del forberedelser før og særlig etter. Og vi har kommet fram til at det blir koseligere for alle med et mindre treff og tenning av treet i hagen. Noen arrangement må man bare, slik som skolens juleshow og lignende. Da har vi alltid i fokus, pauser og hviletid før og etterpå, for å ikke gå på en smell. Denne julen og året er alt allerede mye annerledes i forhold til Covid -19 og i forhold til en roligere jul for sensitive, kan vi vel si at korona endelig bidrar med noe som er litt positivt? Likevel er det mye spenning og forventinger som bygger seg opp og mye som viker fra den vanlige hverdagen.

Her er våre tips til en god desember for alle:

  • Prioriter pauser og tid til å fordøye inntrykk. Her har vi i årevis takket nei til alle invitasjoner 1.juledag. Da er det kun julepysjen og ladetid som gjelder. Etter uker med spenning, som har bygd seg opp, er en slik dag til å lande på nødvendig. Besøk og selskap har vi hatt tid nok til før og etter julaften uansett. Så ikke vær redd for å prioritere dine barns behov. Det er lov å si nei, selv om dere «bare» skal være hjemme. Eldre barn kan være gode til å kjenne dette behov for å trekke seg tilbake selv.
  • Hold på faste rutiner. Mye blir annerledes på skolen og i barnehagen i desember, og det er derfor en fordel om dere hjemme har mest mulig faste rutiner.
  • Forutsigbarhet, snakk sammen om hva som skal skje hver dag og forbered på det som kommer. Dere kan lese bøker eller se på videoer av aktiviteter dere skal på. Om det er noe rundt denne aktiviteten barnet er urolig for eller har mange spørsmål, har dere sammen tid på forhånd til å håndtere det.
  • God energi. Gjør ting dere har lyst til og gleder dere til, om det så er å se en film eller lese en bok. La det positive dominere og det som gir barnet energi må få plass.
  • Ut på tur. Å være ute i naturen og frisk luft er for mange godt og det er lettere å finne roen. Hvorfor ikke ta noen familietreff ute i stedet?
  • Informer familie og venner. Snakk igjen om ditt barns følsomhet og behov. Fortell om hvilke aktiviteter som fungerer godt for ditt barn og hvilke som lettere leder til overstimulering.
  • Tenk på innemiljøet. Om man er var på lys og lukt, bør du tenke gjennom hva slags julepynt du vil ha. Varmt og lunt lys kan fungere bedre enn blinkende hvite lys f.eks. Levende lys og andre julelukter kan dere prøve dere fram med og hva som fungerer hos dere.

Om et sammenbrudd likevel kommer, vær forberedt på hvordan du kan håndtere det. Du kjenner barnet ditt best og kan se signaler og tegn på endret atferd. For mange hjelper det om dere sammen går til et roligere sted. Ikke la barnet være alene om det har et sammenbrudd, samme hvor sinna barnet er. Husk at hva du sier eller prøver å få svar på av barnet i denne perioden, ikke blir hørt. Dette er ikke tiden for å snakke sammen. Din oppgave er å hjelpe barnet med å finne balansen igjen, gjennom trygghet og fjerning av stimuli og forstyrrelser. Prøv å hold barnet tett inntil deg og gyng sakte. Pust dypt og sakte og se barnet i øynene, slik at barnet kan synkronisere med din rolige pust. Noen liker å høre at du synger rolig, helst en sang som er godt kjent av barnet fra før av. Ta dere tid til å finne balansen igjen og du må selv beholde roen. Det kommer ikke noe godt ut av en slik situasjon om du selv møter den med sinne og frustrasjon.