Humor mot angst – Marit bak den populære kontoen @angst.humor

AV: Ina Helgesen, Stillebarn.no

«Jeg synes galgenhumor, selvironi og sarkasme er noe av det beste verktøyet man kan ha i den berømte verktøykassen sin. Det er befriende å innimellom kunne se det komiske i sin egen situasjon.»

Marit, angst.humor

Marit, er 39 år, kommer fra Trondheim, men har flyttet til et sted i nærheten av Kragerø. Her bor hun sammen med sin mann og to sønner. Hun er kreativ, og er avhengig av å lage og skape ting innimellom. Denne kreativiteten blandet med en god dose humor kommer tydelig frem i hennes innlegg på Instagram under kontoen angst.humor.

Marit er utdannet sivilingeniør, men er nå delvis ufør. Hun ble diagnostisert med generalisert angst da hun startet i terapi hos psykolog i 2014. Marit ble da fort klar over at dette var noe som hadde fulgt henne siden barndommen.  Hun er selv er overbevist om at mange ting opp igjennom årene har kostet henne mer energi og krefter, enn det som kan anses å være normalt. Marit har alltid brukt mye tid og krefter på bekymringer, planlegging og å prøve og ha mest mulig kontroll. Sosiale sammenkomster hvor hun har få kjente, har også alltid vært krevende for henne.

Kan humor kurere angstlidelser? Vet ikke, men det kan i alle fall ikke skade. Dette skriver Marit selv på Instagram. Hun har alltid hatt mye humor og selvironi i livet sitt, og det ble naturlig å ha det også når det kom til egen angst. På Instagram startet det hele da Marit tilfeldigvis over noen utenlandske kontoer, som delte humor rundt blant annet angst. Hun så et behov og tenkte at en slik konto trenger vi på norsk også. Så da laget Marit @angst.humor. Hensikten med kontoen er å spre kunnskap og forståelse om angst, og ved hjelp av humor og åpenhet ufarliggjøre og normalisere angst som tema.

Marit mener at angst mange ganger henger sammen med selvfølelse/selvbilde. Generelt tror jeg det viktigste vi som foreldre gjør, er å hjelpe barna med å bygge god selvfølelse, som gir et solid grunnlag for å takle livets utfordringer. Det gjøres gjennom å lære barna deres verdi som mennesker, uavhengig av hva de presterer. Det kan også være å la barna være seg selv, og ikke prøve å endre eller forme barna.

Humor kan gjøre det enklere å snakke om angst. Når vi kan tulle med disse tingene, gir det et signal til andre om at dette er greit å snakke om. Da blir det ikke like skummelt og utilnærmelig, og det kan hjelpe både den med angst og menneskene rundt. Latter bryter ned barrierer. Det handler mye om å åpne opp for samtale og dialog for å kunne øke kunnskapen, og dermed ta knekken på fordommene. Marit mener det er en enorm ekstra byrde å føle at man må holde angsten sin skjult, og mener bruk av humor kan være en fin og avvæpnende samtalestarter.

Angst gir utslag fysisk

At det i det hele tatt skal være et skille mellom psykisk og fysisk helse er ganske kunstig, sier Marit. Alt henger sammen, og psyken og kroppen har gjensidig påvirkning på hverandre. Angst er regnet som noe psykisk, men har i aller høyeste grad veldig mange fysiske symptomer. Når vi opplever angst, går kroppen inn i det vi kaller fight/flight-modus(Om frys responsen kan du lese om her), som er en kraftig stressreaksjon. Da er det sympatiske nervesystemet aktivert, hormonene adrenalin og kortisol skilles ut i kroppen, blodet ledes til de store muskelgruppene og som i en faresituasjon er mindre viktige funksjoner, som fordøyelse, immunforsvar og reproduksjonsevner, nedsettes. Dette fører til en rekke akutte symptomer som hjertebank, pustebesvær, svimmelhet, svelgevansker etc. Når man går med visse typer angst over lengre tid, blir dette som å være utsatt for kronisk stress. Det kan også føre til mange fysiske plager, som utmattelse, søvnløshet, muskelspenninger og fordøyelsesproblemer.

Marit prøver for tiden å lage seg en jobb hjemmefra, hvor hun bruker sin egenopplevde erfaring med angst og utmattelse til å hjelpe andre i samme situasjon. Det er hennes nye medlemsfelleskap, @angst.forum, som er starten på hennes vei videre.