Bøker

Her er bøker jeg selv har hatt god nytte av å lese. Listen kommer til å bli oppdatert jevnlig og send meg gjerne gode lesetips.

Susan Cain

Vi lever i en tid som dyrker selvrealisering og selvhevdelse. Det er den utadvendte, den som hever røsten, som blir tilgodesett oppmerksomhet. Det er dette som er idealet. Vi må vise oss frem, fortelle om bragder og ambisjoner, fremheve vårt potensiale, skaffe oss oppmerksomhet ved å bidra i alle slags diskusjoner eller konkurranser. Og, selvsagt, idealet er også å være helt og fullt til stede med sin selvfremstilling på twitter og facebook. Men ikke for alle, ikke for den innadvendte. Den innadvendte er kjennetegnet ved at hun foretrekker å jobbe alene fremfor i gruppe, hun lytter fremfor å snakke selv, vil heller ta et glass vin i stille omgivelser med noen få enn å gå på mottagelser og middager med mange. Den innadvendte søker ro og stillhet, og trenger mindre stimulanse enn andre. Men hun er nyskapende og kreativ, og veldig ofte en god leder!

Anne Tove Svanevik

Noen barn og unge tar liten plass og kan bli nærmest usynlige for både omverden og seg selv. 
Tema stille barn – om hvem de er, om grunner for stillheten og hva som kan hjelpe barna til en god hverdag, mestring og utvikling.

Kirsten Flaten

Vet du hva som kjennetegner et barn som har angst? Tar du signalene på alvor når du ser dem? Eller tenker du at barnet vil vokse det av seg? Med barnehagen som ramme gir denne boken deg et innblikk i hva angst er, og hvordan ulike typer angst arter seg.

Linus Jonkman

Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp?

Linus Jonkman

Linus Jonkman gräver sig nu ännu djupare ner i det mänskliga behovet av att få vara för sig själv: Självsamhet är konsten att njuta av sitt eget sällskap. Det är en plattform för dagdrömmar, grubblerier, kreativitet, och analys. Fast främst är självsamhet en känsla som gör att egna stunder blir en njutning och en källa ur vilken vi hämtar de bästa av våra tankar.


Anne-Mette Sohn Jensen

Dit sensitive barn er skrevet på baggrund af erfar­inger og eksempler fra flere end 50 forældre om alt fra søvn, mad, legekammerater og venskaber over søskende til nedsmeltninger, højtider, tøj, der krad­ser, og meget mere.
Bogen indeholder desuden en gennemgang af den nyeste forskning på området og er spækket med gode råd, andre forældres erfaringer og faglige betragtninger omkring hverdagslivet med et sensi­tivt barn. 

Alison Wintgens, Maggie Johnson

Denne boken handler om selektiv mutisme, en tilstand som er assosiert med sosial angst og beskriver barn og unge som er konsekvent tause i bestemte sosiale situasjoner selv om de kan snakke, og gjør det i andre situasjoner. Hva er selektiv mutisme? Hvordan føles det å ha det? Hva kan man gjøre for hjelpe et barn som har selektiv mutisme i klasserommet?  Denne kan også barn lese.

Heidi Omdal

Hvordan bør lærere og foreldre reagere når et barn som snakker normalt med foreldre og søsken hjemme, konsekvent unngår å snakke i barnehage og skole? Når barn er tause, blir kommunikasjonsmønsteret mellom barnet og andre ofte fastlåst. Barnet opprettholder den tause rollen enten fordi voksne prøver for hardt, for tidlig eller for lite. For å reagere riktig i møte med de tause barna må en som voksen ha en klar, og helst forskningsbasert, strategi. Jo lenger barnet er taust, jo sterkere blir frykten for eller fobien mot å snakke. Heidi Omdal prøver i denne forskningsbaserte og fagfellevurderte boken å komme nærmere noen svar på hva selektiv mutisme er.

Elaine N. Aron

Har du en datter eller sønn som synes borrelåsen er altfor stram eller for løs, at merkelapper og sømmer på klærne klør? Som kan virke sjenert og tilbakeholden, men er både begavet og kreativ? Da har du kanskje et høysensitivt barn. Høysensitive barn er ofte mer kreative, og kan ta til seg svært mye lærdom fordi de legger merke til så mange detaljer. De kan derfor fort stille svært høye krav til seg selv og bli utmattede enere. De kan også bli overveldet av inntrykk fordi de tar inn og bearbeider mye mer gjennom sansene enn andre barn. De kan virke sky og sjenerte fordi de gjerne er avventende i nye situasjoner

Lise August og Martin August

Boken introduserer internasjonal og ny forskning på sensitive barns styrker. Den vil gi deg som fagperson et solid faglig grunnlag for å kunne gjenkjenne sensitivitet og tilrettelegge hverdagen for barna. Når sensitive barn møter motgang i livet, er det en risiko for at de rammes hardere enn andre barn. Derfor har man tradisjonelt oppfattet disse barna som sårbare. Men i de senere år har det vist seg at deres gener og personlighetstrekk også er forbundet med sosiale kompetanser, kognitive styrker, moralsk omtanke og større mottakelighet for positive opplevelser. Disse fordelene viser seg når barna får riktig støtte og lærer seg å vokse med utfordringer. Sensitive barn er mer preget av kvaliteten på omsorgen de mottar, og denne boken viser hvordan ansatte i barnehage, SFO og skole kan støtte barna til en positiv utvikling. Foreldre vil også finne faglig støtte og praktisk veiledning for sitt samarbeid med ulike fagpersoner. Gjenkjennelige eksempler hjelper leseren til å forstå de praktiske strategiene boken presenterer

Lene Sonne og Athina Delskov

Har du et sensitivt barn? Har du behov for å vite mer om særlig sensitive barn? Hvordan skaper man de beste betingelsene for sensitive barn? Trenger du råd om hva du skal gjøre når barnet ditt ikke alltid vil det samme som andre barn? Det anslås at omtrent 20 prosent av alle barn er sensitive. Denne boka hjelper deg å forstå hvordan disse barna opplever verden og hvordan du på best mulig måte kan hjelpe og støtte et sensitivt barn.

Line Aunaas

Hva er introversjon? Hva kjennetegner introverte barn? Hva har de behov for av støtte og oppmuntring fra oss voksne for å oppleve livsmestring? Hvordan kan vi bidra til at de vokser og får anledning til å være akkurat som de er? Å være introvert er ingen diagnose, men et naturlig personlighetstrekk. Dette er ikke noe vi voksne skal forsøke å endre på hos barn. Snarere tvert imot.

Carina EngströmTine Ernholdt

I boken beskrivs diagnosen selektiv mutism och konsekvenserna av att inte klara av att kommunicera verbalt och aktuell forskning presenteras översiktligt. Fokus ligger på hur man genom sam­verkan mellan barnets familjenätverk, förskola, skola samt vård­givare kan identifiera, utreda och hjälpa.

Den här boken vänder sig till personer som i sitt arbete möter barn som har svårigheter att utveckla sin verbala kommunikation och sitt språk på grund av ångestreaktion (logopeder, special­pedagoger, barnpsykologer) men även till andra inom vård, ­förskola och skola samt inte minst till vårdnadshavare.


Birte Svatun

En hverdagsfilosofisk barnebok som innbyr til fine samtaler. Vilde og Simon er venner. Men hva vil det egentlig si å være venner? Vilde liker av og til å være alene. Er det det samme som å være ensom? Simon treffer andre barn når han er i Syden med mamma. Men er det mulig å få venner når en ikke snakker samme språk? Vildes pappa kjøper stjernekikkert, så Vilde og Simon kan se på stjernene. Men hva er bak det de kan se – hva er bak stjernene? Birte Svatun har skrevet en hverdagsfilosofisk og nær bok om ting barn undrer seg over og gjerne vil snakke om. Åshild Irgens vakre og humoristiske illustrasjoner gjør boken til en godteskål for både små og store. «Nyttig, klokt, en bok som tar barn på alvor»

Birte Svatun

Å være høysensitiv er et personlighetstrekk som ofte er medfødt. Barna har et uvanlig fintfølende nervesystem som gir ekstra mottakelighet for sanseinntrykk. Følelser kan komme kraftig til uttrykk, enten gjennom høylytt gråt og raseri, full tilbaketrekning eller strålende smil og latter. I første del av boken går forfatteren inn på hva høysensitivitet er, og refererer til forskning og teori på området. I bokens andre del ser forfatteren på hvordan voksne kan møte barna på best mulig måte og legge til rette for at de utvikler god selvfølelse. Forfatteren tar utgangspunkt i hverdagssituasjoner i barnehagen og hjemme.

Torun Lian

Som barn elsket jeg «Frida», skrevet av Lian. At hun nå har denne bokserien for barn om introverte Alice Andersen, altså du aner ikke hvor populær denne serien er for de introverte av oss i familien her. Her var det mye å kjenne seg igjen i og det er til å le og gråte av. Love it!

«Alice svømmer ikke» vant både Litteraturprisen og Illustrasjonsprisen under Kulturdepartementets utdeling av priser for barne- og ungdomslitteratur for 2016. Endelig er det sommerferie, og Alice og familien er på vei til hytta. Mamma og pappa er enige om at det er forferdelig dumt at Alice ennå ikke har lært seg å svømme. De bestemmer at Alice må øve seg på svømmetak hver dag, men Alice vil ikke. Hun er redd for sjøhester. Og noen må være på land og passe på håndklærne også.